עולם בטיחות המזון עובר שינוי משמעותי, בעיקר בעקבות שינויים רגולטוריים כמו החקיקה החדשה של ה-FDA במסגרת חוק המודרניזציה לבטיחות המזון (FSMA) 204. החל מינואר 2026, מעקב אחרי שרשרת האספקה של המזון יהפוך לדרישה חוקית, ויחייב את רשתות השיווק, הסיטונאים, יצרני המזון והספקים להרחיב את אופן התיעוד והמעקב אחר המזון. למרות שהמועד האחרון לאכיפת החקיקה עדיין לא הגיע, ישנם אתגרים מהותיים ביישום הדרישות של FSMA 204, כאשר אחת מהן היא הטעות הנפוצה לפיה תוויות על גבי מוצרים מספיקות כדי לעמוד בדרישות המעקב.
במאמר זה נסקור שלוש אמיתות קריטיות שיעזרו להבין ולהתמודד עם יישום נכון של מערכת מעקב המזון לפי FSMA 204. אמיתות אלו יסבירו מדוע תוויות בלבד אינן מספיקות, יעמדו על הסיכונים המשפטיים באי עמידה בדרישות, וידגישו מדוע אין זמן לבזבז בהכנת התוכנית המותאמת לדרישות החוק החדשות.
אמת ראשונה: תוויות לא מספיקות כדי לספק מעקב מלא
למה לא? אמנם התווית שמוצמדת למוצר כוללת חלק מהמידע הנדרש לרישום מעקב אחר המוצר, אך היא אינה כוללת את כל הנתונים שדרושים כדי לעמוד בדרישות ה-FDA. למעשה, ישנם נתונים שאין שום אפשרות לדעת או להדפיס על התווית בזמן שהמוצר נארז.
כאשר תווית מודפסת ומוצמדת למארז מזון, המידע הזמין לספק כולל בדרך כלל את:
אבל, ברגע ההדפסה, ישנם נתונים רבים נוספים שעדיין לא ידועים ודרושים על פי חוק FSMA 204. לדוגמה:
הנתונים הללו, המכונים "אלמנטים מפתח לנתונים" (KDEs), אינם מופיעים על התווית בזמן האריזה אלא מגיעים ממערכות קיימות כגון הודעות משלוח מתקדמות (ASNs), תעודות משלוח (BOLs), או מערכות לניהול מחסן (WMS). כל אחד מה-KDEs חייב להישלח באופן אלקטרוני לכל משלוח ולהשתלב עם הנתונים הקיימים בתווית כדי לייצר את התיעוד המלא הנדרש על ידי ה-FDA.
מדוע תוויות אינן מספיקות לבד?
מעקב דורש יותר מאשר תווית. הוא כולל שיתוף מידע בין הספקים, המשווקים והקמעונאים בצורה דיגיטלית ואוטומטית, כדי להבטיח שכל שלב בתהליך נרשם ומתועד. תוויות הן חלק מהפאזל, אבל לא יכולות לספק את כל המידע הנדרש כדי לעמוד בדרישות ה-FSMA 204.
אמת שנייה: יש סיכונים משפטיים אמיתיים לאי-עמידה בדרישות FSMA 204
הסיכון המשפטי שבאי-עמידה בדרישות FSMA 204 הוא משמעותי. ה-FDA יתחיל את החקירה שלו בנקודת המכירה של המוצר לצרכן הסופי, כאשר שם מתבצע ריכוז הנתונים המלאים של המעקב. אם חברה אינה מצליחה להוכיח עמידה בדרישות המעקב, או אם מאמצי המעקב שלה אינם מספיקים, ה-FDA עשוי להפעיל סנקציות משמעותיות, כולל קנסות והפסקת מכירת המוצר.
בשיחה שנערכה לאחרונה על ידי מומחים לבטיחות מזון, נדונו הסיכונים המשפטיים הכרוכים בחקיקה החדשה. הנקודות המרכזיות היו:
לכל צד בשרשרת האספקה יש חובה חוקית לאסוף ולשתף את המידע הנדרש למעקב אחר מזון.
אם קמעונאי ממשיך לעבוד עם ספק שאינו עומד בדרישות המעקב, הוא לוקח על עצמו את האחריות המשפטית. לכן, במקרה כזה, כדאי למצוא ספק חלופי שכן עומד בדרישות.
ה-FDA תמיד יתחיל את החקירה מהקמעונאי ולכן על הקמעונאי לוודא שיש לו תוכנית מעקב מקיפה.
עם כניסת FSMA 204 לתוקף, ברור שהמעקב משנה את כללי המשחק בשרשרת האספקה. ישנם לחצים חדשים על תעשיית המזון, הן במישור הרגולטורי והן במישור המשפטי. כל צד בשרשרת האספקה מחויב לפעול בשקיפות ולאסוף ולתעד את הנתונים הנדרשים, אחרת ייחשף לתביעות וסיכונים משפטיים.
אמת שלישית: אין זמן לבזבז – יש להתחיל עכשיו
למרות שהמועד לאכיפת FSMA 204 עדיין רחוק יותר משנה, חברות רבות נוטות לדחות את ההיערכות. זו טעות גדולה, מכיוון שהכנת תוכנית מעקב לוקחת זמן ודורשת יצירת קשרים טכנולוגיים עם כל הספקים – ללא קשר לרמת המורכבות הטכנולוגית שלהם.
העיכוב בהתחלת היערכות לתוכנית מעקב עלול להוביל להפרות ותקלות. לדוגמה, הרבה קמעונאים וסיטונאים כבר החלו להפעיל תוכניות מעקב נרחבות, המחייבות את הספקים לעמוד בדרישות מסוימות חודשים לפני המועד שנקבע על ידי ה-FDA. לכן, חשוב לא רק לעמוד במועד האחרון של ה-FDA, אלא גם לעמוד בדרישות של השותפים העסקיים בשרשרת האספקה.
התארגנות מבעוד מועד מצמצמת סיכונים
אם חלילה יתרחש מקרה של זיהום או בעיה אחרת במזון, ה-FDA ידרוש עמידה מיידית בדרישות החוקיות. במילים אחרות, אם יש חשש לבריאות הציבור, ה-FDA ידרוש הוכחות מיידיות לניהול נכון של המעקב. ולכן, מי שמתחיל בתוכנית המעקב שלו כעת יעמוד במצב טוב יותר גם מול התקלות האפשריות בעתיד.
מעבר לכך, ה-FDA מאותת שהרשימה של מוצרים שדורשים מעקב עשויה להתרחב, ובכך לעודד את אימוץ המעקב בכל רחבי התעשייה. התארגנות מוקדמת תאפשר לעסקים להתמודד בצורה חלקה עם כל שינוי עתידי ולצמוח עם החוקים החדשים.
סיכום: התחילו עכשיו, תוויות לא מספיקות
האמת לגבי המעקב לפי FSMA 204 ברורה: תוויות אינן מספיקות כדי לספק מעקב מלא, יש סיכונים משפטיים ממשיים לאי-עמידה בדרישות, ואין זמן לבזבז בהתחלת תוכנית מעקב מותאמת.
יישום מעקב על פי ה-FSMA 204 דורש משאבים, אנשים, וזמן. ככל שתתחילו מוקדם יותר, כך תוכלו להפחית את העומס התפעולי ולפרוס את התהליך על פני זמן, תוך הפחתת הסיכונים האפשריים לתקלות בעתיד.
זכרו שמידע המעקב מתחיל אצל הספקים, ולצורך יצירת מעקב אפקטיבי, על הקמעונאים ליצור חיבור פיזי וטכנולוגי עם כל ספקיהם, ללא קשר לרמת היכולת הטכנולוגית שלהם. מובן שכל מערכת מעקב תיתקל בבעיות במהלך הדרך, ולכן חשוב לקחת בחשבון את המשאבים הדרושים לזיהוי ותיקון טעויות.
לבסוף, מטרת FSMA 204 היא להבטיח את בטיחות המזון בשרשרת האספקה ולסייע בזיהוי מהיר והוצאת מזון מזוהם מהשוק. על פי ה-FDA, דרישות המעקב החדשות יובילו להפחתת מחלות והרעלות מזון, וכתוצאה מכך – פחות מקרי מוות.
FSMA 204 הוא מורכב ויישומו ישפיע על כלל תעשיית המזון. הצעד הקריטי הראשון לעמידה בדרישות החוק הוא ליצור קשר עם כל ספק ולוודא שהם מוכנים לשתף את הנתונים הנדרשים.
תודה רבה, הטופס נשלח בהצלחה
אירעה שגיאה בהזנת הפרטים, אנא נסו שנית
רחוב - הכלנית 26, כפר סבא
טלפון - 054-2277887
פקס - 09-7770139
מייל - ronit@ronitsadeh.com
האתר נבנה ועוצב ע"י חברת קודנט בניית אתרים לעסקים | קידום אורגני